Vältä näitä 7 virhettä työhakemuksessa!

23.01.2018 | Työntekijälle

Ensimmäinen kontakti työnhakijan ja työnantajan välillä on työhakemus ja CV. Joten kiinnitä niihin suurta huomiota!

Työhakemuksella osoitetaan työnantajalle kiinnostus haussa olevaa tehtävää/työpaikkaa kohtaan ja CV:llä tuodaan ilmi perustiedot, koulutus, työkokemus ja suosittelijat.

Työhakemukseen on hyvä keskittyä hyvin, jotta se antaa työnantajalle hyvän ensivaikutelman työnhakijasta sekä tarvittavat perustiedot.

Käsittelemme valtakunnallisesti Smilellä satoja työhakemuksia sekä CV:tä päivittäin. Se tarkoittaa väkisinkin sitä, että silmä harjaantuu hakemaan työhakemuksista hyvät sekä huonot puolet.

Persoonallinen ja huolella tehty työhakemus herättää aina kiinnostuksen, joka puolestaan voi johtaa työhaastattelukutsuun. Haastattelussa työnhakija täydentää omaa hakemustaan. Haastattelu on niin sanotusti jatkumo työhakemukselle.

VÄLTÄ NÄITÄ VIRHEITÄ KUN TEET TYÖHAKEMUSTA:

1. Yhdeksän sivun mittainen teksti itsestäsi

sekä luonteenpiirteistäsi, koirien nimistä heti sukujuuriin. Hakemusten käsittelijöillä on käsiteltävä useita työhakemuksia ja aikataulu on monesti hyvin rajallinen. Ei siis kannata kertoa koko elämäntarinaa työhakemuksessa, sen voi tehdä haastattelussa, mikäli haluat.

2. Perussloganit  ” Olen sosiaalinen, nopeasti oppiva…”

Nämä ovat jo aika kuluneet fraasit. Jokainen, joka hakee työtä, on sosiaalinen ja nopeasti oppiva työhakemusta tehtäessä, mutta millä nämä todennetaan hakemuksen perusteella? Onko pelkkää sanahelinää? Keksi uusia adjektiiveja, löydä itsestäsi semmoisia asioita, mitä mahdollisesti muilla hakijoilla ei ole. Haasta itsesi tässä.

3. Kohtuuttoman suuri palkkatoive

Kannattaa ottaa selvää mitä kyseessä olevasta työstä maksetaan palkkaa. Palkkatoiveet ovat tärkeät, jos toive huitelee aivan liian suurissa mittakaavoissa, rajaa se mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun. Ole realisti.


3. Vajavaiset tiedot

Perustiedoissa puutteita, puhelinnumero väärä, nämä ovat yleisiä virheitä työhakemuksessa. Kieliopillisiin virheisiin kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota. Muista olla huolellinen.

5. Sama työhakemusteksti jokaiselle firmalle

Näitä tulee myös vastaan, haetaan työpaikkaa edellisen työhakemuksen tiedoilla. Muista kohdistaa työhakemus oikealle yritykselle, sekä tuo ilmi mitä paikkaa haet. Ole aidosti kiinnostunut.

6. Persoonaton

Pakolliset tiedot täytetty, ei lisätietoja ei CV:tä. Se on persoonaton, ei herätä kiinnostusta, joka taas ei edesauta etenemään esim. haastattelukutsuun. Tee persoonallinen hakemus.

7. Suosittelijat puuttuvat

Mikäli on suosittelijoita, ehdottomasti lisää ne työhakemukseesi, sillä se herättää luottamusta käsittelijässä. Selvitä suosittelijat etukäteen ja lisää net hakemukseesi.

Pelkkä hakemus ei aina riitä, on hyvä jättää jokin muistijälki työnantajalle. Muistijälki voi olla persoonallinen työhakemus, joka on huolella tehty, puhelinsoitto tuo vaikutelman että olet aidosti kiinnostunut ja haluat lisätietoja tai sähköposti työnantajalle, jossa kysyt esim. lisätietoja tai laitat CV:n liitteenä.

Katso tästä Smilen avoimet työpaikat.