Työhaastatteluun valmistautuminen

13.12.2017 | Työntekijälle

Smilen 7 vinkkiä työhaastatteluun valmistautumiseen.

Työhaastattelu voi olla monelle jännittävä paikka. Pieni jännitys ei haittaa vaan paremminkin auttaa skarppaamaan itse haastattelussa. Tilanteen jännitystä voi lieventää valmistautumalla hyvin työhaastatteluun.

Ensin on hyvä ymmärtää mihin työhaastattelua tarvitaan. Se on rekrytoijalle tai HR-henkilölle työkalu, jolla selvitetään hakijan valmiudet ja soveltuvuus avoinna olevaan työtehtävään. Työhaastattelu ei luonnollisestikaan kerro kaikkea työhakijan osaamisesta ja persoonasta. Sen tarkoituksena onkin syventää hakijan ansioluettelossaan, CV:ssään ja hakemuksessaan antamaa tietoa.

Usein työnhakijat sanovatkin, että: ”työssähän se osaaminen vasta punnitaan!” Tämä pitää täysin paikkansa, mutta kyntensä pääsee parhaiten näyttämään onnistumalla työhaastattelussa. Pienelläkin valmistautumisella hakija voi erottautua muiden hakijoiden joukosta positiivisesti.

Tässä 7 vinkkiä työhaastatteluun valmistautumiseen

  • Tutustu avoinna olevaan työpaikkailmoitukseen huolellisesti ja pohdi miksi olisit sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Mikäli yritys kerrotaan ilmoituksessa, on suositeltavaa tutustua yrityksen kotisivuihin ja mahdollisesti sosiaalisen median kanaviin.
  • Pohdi ennen työhaastattelua mikä on ydinosaamistasi, mitä taitoja sinulla on ja mitkä ovat vahvuutesi. Voit nopeasti käydä läpi mielessäsi työhistoriasi ja miten se on vaikuttanut osaamiseesi.
  • Henkilöstöpalvelualan ammattilaisen tehtävänä on toimia agenttinasi työpaikan etsimisessä. Pohdi etukäteen mitkä muut tehtävät kiinnostavat tai sopisivat sinulle. Pyri olemaan avoin myös muille sinulle sopiville työtehtäville.
  • Mikäli haastattelu on ensimmäisesi koskaan tai pitkän aikavälin jälkeen, voit valmistautua haastatteluun harjoittelemalla. Etsi internetistä yleisempiä työhaastattelukysymyksiä ja harjoittele niihin vastaamista ystävän kanssa, videon avulla tai peilin edessä. Tämä auttaa jäsentämään ajatuksia ja lieventää jännittyneisyyttä.
  • Kokoa työhaastatteluun tarvittavat paperit kuten koulu- ja työtodistukset valmiiksi.
  • Selvitä valmiiksi missä työhaastattelu pidetään, miten pääset sinne julkisella tai mihin voit jättää autosi. Ei ole mukavaa viime tingassa sännätä työhaastatteluun tai jopa myöhästyä siitä.
  • Myöhästyminen ei anna hyvää vaikutelmaa, mutta toisaalta ei ole hyvä idea saapua liian aikaisinkaan. Täsmällisyys on hyve! Hyvä aloitus työhaastattelulle on jämäkkä kädenpuristus, pieni hymy ja katseyhteys vastapeluriin.

Työhaastattelu on mahdollisuus näyttää parastaan molemmille osapuolille. Työhaastattelu kertoo paljon myös työnantajasta. Se on hyvä tilaisuus esittää kysymyksiä tulevalle työnantajalle. Työhaastatteluun valmistautuminen etukäteen selkeyttää ajatuksia omasta osaamisestaan, poistaa jännitystä sekä edesauttaa rekrytoijaa valinnan tekemisessä.

Tärkeintä on olla avoimesti ja aidosti oma itsensä, koska silloin parantaa rutkasti mahdollisuuksiaan päätyä palkitsevaan työtehtävään ja unelmien työpaikkaan.