Tampere on riippuvainen vuokratyöläisistä

06.09.2017 | Rakentaminen ja teollisuus

Ratina ja Keskussairaala eivät valmistu ilman jarikenttälöitä

Tampere elää tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa. Kaupungissa on meneillään poikkeuksellisen suuri määrä jättimäisiä rakennushankkeita, jotka paitsi kehittävät Tamperetta huimaa vauhtia myös pyörittävät rakennusalaa kovilla kierroksilla. Suurhankkeet valmistuvat käytännössä vuokratyövoimalla. Sama suuntaus näkyy koko maassa, sillä vuokratyövoiman määrä kasvaa Suomessa kuudetta vuotta peräjälkeen.

Tampere kehittyy vauhdikkaammin kuin mikään toinen suomalainen kaupunki. Jättimäisiä rakennushankkeita on käynnissä useita samanaikaisesti. Ratinaan nousee valtava kauppakeskus, Tays Keskussairaala laajenee lisärakennuksilla ja pysäköintihallilla, kaupungin läpi rakennetaan raitiovaunukiskot ja uuden monitoimiareenan rakentamisen on määrä alkaa tänä vuonna.

Se tarkoittaa, että vuokratyö on tällä hetkellä Tampereella tavanomaistakin merkittävämmässä asemassa. Vuokratyösopimukset ovat rakennusalalla yleisiä, eivätkä lukuisat suurhankkeet valmistuisi ilman niiden mahdollistajia. Sellaisia kuin tamperelainen Jari Kenttälä.

– Joskus vuokratyöläisiä katsottiin rakennustyömailla vähän nenän vartta pitkin, mutta enää sellaista ei näe. Vuokratyöyhtiöistä löytyy nykyään niin kovaa ammattiosaamista. Ja vuokratyöntekijöiden osuus rakennustyöläisistä kasvaa koko ajan, Kenttälä sanoo.

Hän pohtii, että Tampereen voimakas kehittyminen on näkynyt hänen työnantajansa Smile Henkilöstöpalvelujen rivistössä.

– Yhtiön rakennuspuoli on käynnistynyt Tampereella todella vauhdikkaasti. Se tuntuu kasvavan jopa odotettua nopeammin. Tekijöitä tulee lisää jatkuvalla syötöllä, Kenttälä kertoo.

Pitkän linjan rakennusmies työskentelee Smilelle erinäisissä projekteissa. Hän pitää vuokratyöstä sen tarjoaman vapauden ja riippumattomuuden vuoksi. Henkilökemiat ja ilmapiiri ovat Kenttälälle erittäin tärkeitä. Jos ne sakkaavat, hän tahtoo mahdollisuuden vaihtaa työmaata.

Oma päätäntävalta on ylipäätään entiselle yrittäjälle tärkeää. 40 ikävuotta lähestyy ja lapset kasvavat.

– Kun haluan pitää vapaapäivän ja vaikkapa viettää aikaa lasteni kanssa, ilmoitan vain toimistolle, etten ole silloin käytettävissä. Toki kun työmaalle mennään, siellä on aina selkeät säännöt. Olen päättänyt, että ellei maailma aivan mullistu, teen vuokratyötä eläkkeelle saakka, Kenttälä linjaa.

Vuokratyövoiman merkitys kasvaa

Suurhankkeet ovat kasvattaneet rakennusalan vuokratyövoiman paikallista merkittävyyttä Tampereella. Suunta mukailee ylipäätään vuokratyön kehitystä Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan vuokratyötä teki vuonna 2016 joka viikko keskimäärin 38 000 suomalaista, mikä oli 7 000 henkeä viikoittain enemmän kuin vuonna 2015. Vuokratyövoiman merkitys kotimaisille työmarkkinoille on kasvanut vuodesta 2012 saakka. Määriä on tilastoitu vuodesta 2008. Silloin viikkokeskiarvo oli 32 000 työntekijää. Sen jälkeen määrä kääntyi laskuun, mutta kasvaa nyt tänä vuonna kuudetta vuotta perättäin.

Smile Henkilöstöpalvelut on Tampereelta lähtöisin oleva kasvava henkilöstönvälitysyhtiö. Se työllistää kesäkuukausina lähes 5 000 suomalaista eritoten tapahtumissa sekä ravintola- ja rakennusaloilla.

Lisätietoja:

Sami Asikainen
Smile Henkilöstöpalvelut Oy
Toimitusjohtaja
Puh: 040-7009915
sami.asikainen@smilepalvelut.fi