Smile Videohakemuksen ohjeistus

17.04.2018 | Työntekijälle

Ohjeistus videohakemuksen tekemiseen.

Videohakemus antaa työnhakijalle mahdollisuuden erottua muista hakijoista edukseen. Video auttaa myös työnantajaa valitsemaan työtehtävään juuri siihen sopivan työntekijän, sillä video, niinkuin kuvatkin, paljastavat enemmän kuin tuhat sanaa.

Videohakemuksessa pystyt todistamaan hyvät sosiaaliset taitosi sekä näyttämään luovuutesi. Videohakemuksen tulee ensisijaisesti täydentää hakemustasi, eikä korvata sitä. Sen on kerrottava miksi juuri sinä olisit sopiva hakemaasi työtehtävään korostaen niitä pätevyyksiä itsessäsi, mitä työtehtävään vaaditaan.

Useimmissa hakemuksissa nykyään vaaditaankin videohakemusta, jolloin siihen saadaan työnantajalta myös tarkat ohjeet. Jotkut työpaikat arvostavat kykyä improvisoida, jolloin videon tulee olla lyhyt ja toimia ilman käsikirjoitusta tai taustarekvisiittaa, kuten animaatioita, tekstejä tai kuvia. Vain sinä ja kamera ja yksi minuutti.

Kuitenkin, jos on mahdollista kannattaa pelata kaikki kortit, mitä hihastaan löytää, sillä työnhaku nykypäivänä on erittäin kilpailuhenkistä. Sen vuoksi harjoitus tekee mestarin. Harjoittele mitä aiot ja miten aiot sen sanoa, näin opit myös esiintyjäntaitoja ja osaat kertoa itsestäsi myös silloin kun osaat vähiten odottaa sitä.

Videohakemuksen tulee sisältää:

  • Esittely – kuka olet
  • Taidot – missä olet hyvä ja miten hyvä
  • Portfolio – mitä teet ja olet tehnyt (projektit, työn tulokset, ansiot..)
  • Aikajana – koulutus ja työhistoria
  • Yhteystiedot
  • Lopetus

Videossa on tärkeää muistaa katsekontakti, jos on itse kameran edessä. Eleet on hyvä myös pitää yksinkertaisina ja selkeinä, vältä maneereita ja hiusten haromista, ole varma ja ryhdikäs ja muista hymyillä!

Videohakemus antaa kuitenkin paljon mahdollisuuksia olla luova ja irrotella, monet käyttävät erilaisia animaatioita, taustamusiikkia ja erkoistehosteita tuodakseen itseään paremmin esille videon kautta. Tässä on tärkeää muistaa, että video kertoo juuri sinun osaamisestasi, joten parempi tehdä parhaiten sen mitä osaat ja näyttää se selkeästi ja muistettavasti. Huumori ja omaperäisyys on hyvä tapa jäädä mieleen, joten näytä rohkeasti millainen olet ja käytä persoonaasi hyödyksi! Kunnioita samalla työtehtävään sisältyviä ominaisuuksia, joita hakijasta vaaditaan.

 

Mitkä ovat siis hyvän videohakemuksen askeleet?

Step 1. Suunnittele – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Valitse videoformaatti, joka sopii parhaiten työhön, jota olet hakemassa. Työnantaja ei välttämättä katso videotasi alusta loppuun, joten tee vaikutus mahdollisimman nopeasti ja kerro heti alkuun miksi juuri sinä olet paras hakemaasi työhön. Pidä videosi lyhyenä ja tiiviinä.

Step 2. Älä toista itseäsi – videon on tarkoitus täydentää ei toistaa hakemustasi. Ja muista harjoitella, näin pysyt parhaiten määrätyssä ajassa.

Step 3. Etene suunnitelman mukaan – mutta älä lue suoraan tekstistä. Aloita kuvaus.

Step 4. Varmista, että videosi on selkeä ja kuuluvuus hyvä.

Step 5. Ota monta otosta, jos on tarvis.

Step 6. Katso videosi.

Step 7. Editoi ja tallenna – yleisimpiä videotallennus formaatteja ovat MOV, MP4 tai AVI, videon voi myös ladata YouTubeen tai Vimeoon, josta sen voi jakaa työnantajalle.