Abdelhadi ja Amin pääsevät Smilen ja Perhon koulutukseen – Työvoimapulaa helpotetaan maahanmuuttajakoulutuksella

07.12.2017 | HoReCa

Abdelhadi ja Amin pääsevät Smilen ja Perhon koulutukseen

Työvoimapulaa helpotetaan maahanmuuttajakoulutuksella

Ravintola-alaa riivaa Suomessa akuutti työvoimapula. Se vaikeuttaa yritysten toimintaa ja hidastaa alan kasvua. Smile Henkilöstöpalvelut tarttuu ongelmaan järjestämällä maassa asuville maahanmuuttajille maksuttoman koulutuksen, joka keskittyy ennen kaikkea suomalaisille työmarkkinoille integroitumiseen ja jo olemassa olevan ammattiosaamisen laventamiseen. Koulutukseen pääsevät muiden muassa innokkaat vapaaehtoistyöläiset marokkolainen Abdelhadi sekä afganistanilainen Amin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoi juuri, että Suomen ravintola-alaa vaivaa akuutti työvoimapula. Elinkeinoelämän Keskusliiton barometri puolestaan paljasti kesän lopulla, että jopa 25 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä kokee pulaa ammattityövoimasta.

Smile Henkilöstöpalvelut on sitoutunut helpottamaan kasvua jarruttavaa ongelmaa. Smile ja sen yhteistyökumppani Perho Liiketalousopisto ovat aloittaneet koulutuksen maassa asuville maahanmuuttajille. Koulutus on kurssilaisille maksuton ja tarkoitettu nimenomaan edistämään ravintola-alan osaajien integroitumista työelämään.

– Suomessa on tällä hetkellä noin 270 000 työtöntä. Kansanedustaja Juhana Vartiainen on puhunut viime päivinä julkisuudessa, että määrän on realistista ajatella vähentyvän 40 000:llä. Meillä on kuitenkin maahanmuuttajissa iso innokas reservi. Heidän joukossaan on paljon osaamista juuri ravintola-alalle. Sen osaamisen vapauttamisessa Smile haluaa olla mukana, Smilen toimitusjohtaja Sami Asikainen toteaa.

Esimerkkejä kurssilaisista:

Marokkolainen Abdelhadi. Kokin tutkinto kotimaastaan ja työskennellyt siellä vuosia viiden tähden hotelleissa. Tutkinnot ranskalaisen, italialaisen ja marokkolaisen keittiötaidon osaamisesta. Muutti viime vuonna Suomeen. Tekee nyt vapaaehtoistyötä Diakonissalaitoksen keittiössä.

Afganistanilainen Amin. Kandidaattitasoinen tutkinto psykologiasta. Työskennellyt pankkivirkailijana kotimaassaan. Työtaustaa pikaruokaravintolasta. Haaveilee omasta ravintolasta, joka yhdistelisi Lähi-Idän ja suomalaisen keittiön perinneruokia. Muutti Suomeen vuonna 2015. Aktiivinen Suomen Punaisen Ristin toiminnassa muun muassa tulkkina.

Halu oppia paremmin suomea ja rohkaistua puhumaan sitä

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Smile ja Perho tekevät koulutusyhteistyötä maassa jo asuville maahanmuuttajille. Perho haluaa helpottaa työvoimapulaa ja taata kurssilaisille mahdollisimman hyvät mahdollisuudet työllistyä sekä suorittaa ohessa ravintola-alan perustutkinto.

– Olemme tietysti ajankohtaisella asialla, mutta tällainen ylipäätään sopii Smilen arvoihin. Suomessa asuvilla ihmisillä on paljon osaamista. Annetaan heidän hyödyntää kykyjään. Siitä on etua meille kaikille, Asikainen sanoo.

 

Opiskelijat saavat kurssilla tietoa suomalaisesta työkulttuurista, opiskelevat suomen kieltä, syventävät ammattiosaamistaan ja pääsevät työssäoppimaan ravintoloihin. Kurssi järjestetään Helsingissä Perhon tiloissa ja harjoittelujaksot helsinkiläisissä sekä vantaalaisissa ravintoloissa. Kouluttajat ovat Perhon huippuosaajia. Kurssille oli 41 hakijaa, joista 12 valittiin. Joukko on erittäin kansainvälinen, sillä synnyinmaita ovat muun muassa Kiina, Australia, Venäjä, Marokko, Vietnam, Jordania, Afganistan ja Meksiko. Kurssi alkoi 20.11.2017 ja päättyy 16.2.2018.

 

– Olemme järjestäneet heille työssäoppimispaikat, ja tavoite luonnollisesti on, että he työllistyvät kurssin jälkeen niihin ravintoloihin. Kurssilaisten keski-ikä on 35 vuotta eli he ovat jo kokeneita ammattilaisia. Nyt autamme heitä pääsemään kiinni suomalaiseen työelämään, Asikainen kertoo.

 

– Opiskelijoiden ammatilliset innoittajat kurssille hakeutumiseen ovat moninaiset. Joku haluaa perustaa yrityksen, toinen laventaa ammattitaitoaan. Yhdistävä tekijä on halu oppia paremmin suomea ja rohkaistua puhumaan sitä.

Erilaiset saman alan osaajat yhteen

Smile työllistää hotelli-, ravintola ja catering-alan lisäksi terveydenhoidossa, ICT- ja toimistoalalla, rakennusalalla, teollisuudessa ja logistiikassa sekä tapahtumissa. Ensimmäinen Suomessa asuville maahanmuuttajille suunnattu jatkokoulutus kohdistuu akuutista työvoimapulasta kärsivälle ravintola-alalle, mutta työ voi jatkua muilla aloilla.

– Olemme tärkeällä asialla. Tänne on tullut ihmisiä kaukaa ja mahdollisesti vaikeista olosuhteista. Mutta heillä on osaamista, jota he haluavat käyttää. Työ on ihmiselle tärkeää paitsi taloudellisesti myös sosiaalisesti. Työ on iloinen asia. Jo pelkästään tämän kurssin järjestämällä saatamme 12 eri puolilta maailmaa saapunutta saman alan osaajaa yhteen, Asikainen muistuttaa.


Perho Liiketalousopistossa
opiskelee noin 1 400 ravintola- ja matkailualan ja liiketalouden perustutkinto-opiskelijaa ja noin 150 ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijaa. Smile Henkilöstöpalvelut on Tampereelta lähtöisin oleva kasvava henkilöstönvälitysyhtiö. Sillä on yli 400 asiakasyritystä ympäri Suomen. Vuokrahenkilöstöä Smilellä on noin 8 000 kuukausittain.


Kurssilaisten mahdolliset haastattelupyynnöt välittää Perhon Juha Turtiainen, 050-3100716.

 

Lisätietoja:

Sami Asikainen
Smile Henkilöstöpalvelut Oy
Toimitusjohtaja
Puh: 040-7009915
sami.asikainen@smilepalvelut.fi
www.smilepalvelut.fi

 

Juha Turtiainen
Perho Liiketalousopisto Oy
Perho PRO
Kehittämispäällikkö, ravintola-ala
Puh: 050-3100716
juha.turtiainen@perho.fi
www.perhopro.fi

 

Smile Henkilöstöpalvelut Oy on vuonna 2002 perustettu henkilöstöpalvelukonserni, joka tarjoaa henkilöstövuokrauspalveluja mm. ravintola-alan, rakentamisen, teollisuuden, logistiikan, kunnossapidon, ICT:n ja toimiston sekä terveydenhuoltoalan tarpeisiin. Yhtiö on yksi Suomen suurimmista henkilöstöpalveluyrityksistä, joka välittää työvoimaa yli neljälle sadalle asiakkaalle ympäri Suomen. Yhtiö työllistää kuukausittain noin 8 000 osaajaa. Smile Henkilöstöpalvelut Oy on pörssiyhtiö Restamax Oyj:n tytäryhtiö. www.smilepalvelut.fi

 

Perho Liiketalousopisto on yksityinen ravintola-, matkailu- ja liiketalouden alojen oppilaitos, joka luo menestyksen mahdollisuuksia tarjoamalla innostavan reitin ammattiin nuorille & aikuisille sekä uutta osaamista ja uusia toimintamalleja niin yrityksille ja yhteisöille kuin yksityishenkilöillekin. Perho PRO tarjoaa valmennuksia, aikuiskoulutusta ja kehittämisyhteistyötä ravintola-, matkailu- ja liiketalouden ammattilaisille ja yrityksille.
www.perhopro.fi

 

LUE LISÄÄ AROMI-LEHDESTÄ:

https://aromilehti.fi/artikkelit/smile-ja-perho-kurssittavat-maahanmuuttajia-ravintola-alan-toihin/