Kaikki työ on arvokasta

30.05.2019 | Ajankohtaista

Kuten Smilen blogissa aiemmin kirjoitettiin, Smile on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Smilen viestintäjohtaja Hanna Lehto ja markkinointiharjoittelija Santeri Hietala pohtivat kesätöiden ja kokemusten merkitystä ja sitä, kuinka jokainen työ ja työkokemus on arvokas.

Santeri aloitti Smilellä markkinointiharjoittelijana toukokuun alussa. Santeri on kolmannen vuoden International Business -opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta ja tekee opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua kesän ajan Smilellä viestinnän ja markkinoinnin tiimissä.

Santerilla ei ollut aiempaa kokemusta markkinoinnin ja viestinnän töistä, mutta nuoresta iästä huolimatta työkokemusta on kuitenkin jo karttunut. ”Olen aloittanut työelämässä 15-vuotiaana kesätyöntekijänä metallifirmassa, jossa isäni työskentelee. Työnkuvaani kuulunut metallipurseen pois vinguttaminen vaati tarkkuutta ja koska vingutettavia metallikappaleita oli satoja päivässä, nousi systemaattisuus merkittävään rooliin – muuten työt olisivat kasaantuneet pisteelleni. Kyseinen työ opettikin minulle järjestelmällisyyttä sekä ajanhallintaa”, Santeri kertoo ensimmäisestä kesätyöstään.

”Olen myös työskennellyt urheiluvälinekaupassa sekä vaatekaupassa koulun työharjoittelussa. Työharjoittelun kautta sain lopulta vakkariduunin vaatekaupan myyjänä. Asiakaspalvelutyö vahvisti metallityössä oppimiani taitoja, sillä työtehtäviä oli useita, eikä työ ollut enää liukuhihnatyötä. Vastuu kasvoi ja työtehtävät oli opittava aikatauluttamaan. Myös tiimityötaidot korostuivat vaatekaupassa työskennellessäni, sillä työyhteisössä hyödynnettiin yhteisiä myyntikikkoja. Lisäksi itse myyntityötä tehtiin yhdessä, joten tiimipelaamisen merkitys korostui”, Santeri jatkaa seuraaviin kokemuksiinsa.

Kaikki työkokemus on arvokasta ja jokaisesta työstä oppii – niin halutessaan. ”Haastattelussa kysyin Santerilta hänen aiemmasta työkokemuksestaan ja siitä, mitä hän on töistä oppinut. Santerilla ei ollut aiempaa kokemusta viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä kuin opintojensa kautta, mutta kokemusta enemmän merkitsee asenne sekä kyky ja halukkuus oppia”, Smilen viestintäjohtaja ja Santerin esimies Hanna Lehto kertoo.

Santeri kertoo, kuinka ymmärsi vasta haastattelun jälkeen aiempien kokemustensa merkityksen ja opit, joita niistä oli saanut. ”Haastattelussa Hanna kysyi, mitä olen oppinut aiemmista kesätöistä ja harjoitteluista. En osannut aluksi vastata, ainakaan ripeästi. Tämä sai minut miettimään asiaa syvällisemmin ensimmäistä kertaa haastattelun jälkeen – järjestelmällisyys, ajanhallinta ja tiimipelaaminen. Hakiessani erilaista työtä kuin olin aikaisemmin tottunut tekemään, en osannut ajatella miten hyödyntää kesätöistä, harjoitteluista tai muun alan töistä saatuja oppeja itsevarmasti työnhaussa. En ajatellut, että työnteon juuret ovat juuri kesätöissä ja harjoitteluissa. Vaikka minulla alan koulutus onkin, ilman näitä kokemuksia en hallitsisi tällä hetkellä yhtä hyvin tehtäviäni Smilellä.”

”Nykymaailmassa kaikki tieto on kaikkien saatavilla. Tietoa enemmän merkitsee taidot. Taitojen ytimessä on asenne: suhtautuminen työhön sekä halukkuus oppia ja kehittyä. Kaikesta on mahdollisuus oppia ja kartuttaa taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Kyky löytää nämä taidot ja niiden merkitys on tärkeää. Työssä kuin työssä vallitsee lopulta hyvin samanlaiset lainalaisuudet, tarvittava tieto vain vaihtelee. Uteliaalla ja avoimella mielellä pääsee pitkälle!” Hanna kuvaa. ”Santeri osasi myydä taitojaan työhaastattelutilanteessa ja perustella, mitä osaamista hänelle on kertynyt aiemmista töistä – tämän lisäksi Santeri hymyili ja oli positiivinen eikä valinnan tekeminen tämän jälkeen ollut lainkaan hankalaa”, Hanna lopettaa.

 

Santeri Hietala ja Hanna Lehto. Kuvaaja: Jonathan Melartin

 

Santerin ja Hannan vinkit kesätöiden hakuun ja työtaipaleen alkupuolella oleville: käytä rohkeasti myös lyhyemmän ajan kokemuksia valttikorttina töitä hakiessa. Mieti, mitä taitoja olet oppinut aiemmista töistä ja kerro, miten ne auttaisivat tulevan työn hoitamisessa. Kaikki työ on arvokasta, kaikki kokemus vie eteenpäin – ilon kautta työnhakuun!


Näillä opein, mikäli kesätyö uupuu – mene katsomaan Smilen avoimet työpaikat tästä tai jätä avoin hakemus!